foto : W. Kadmonowa
foto : W. Kadmonowa
adam kadmon adam kadmon
609
BLOG

RAŚ-owej pamięci. Niewygodna prawda..

adam kadmon adam kadmon Kultura Obserwuj notkę 22

Prezentowana książka, to dzieło zupełnie niezwykłe. Z wielu różnych względów. Chociażby dlatego ,że powstało w środowisku niemieckich księży-socjalistów  ( była taka formacja !),  że miało  dotrzeć do śląskiego środowiska , co do którego zakładano ,że zna język polski w mowie i piśmie ,że jest istotne zapotrzebowanie na taką właśnie publikację. To nie był strzał w nieznaną stronę. Autor wiedział dokładnie,  do kogo i dlaczego adresuje tę książkę.  Do - mianowicie - górnośląskich gospodyń domowych , co do których miał przypuszczenie, graniczące z pewnością, że BYŁY gospodarne, zapobiegliwe, skrzętne, skłonne do czystości , planowania wydatków i co  najistotniejsze - miały szczerą  chęć do czytania i myślenia po polsku. Zaiste, niezwykła  to rzecz , datowana na koniec XIX wieku, o  którym powiadają antypolonici , że wtedy  na Śląsku Górnym , duch polskości jeszcze się nie narodził.

Tylko skąd ,z jakiej przycznyny , kilka lat później (1894 )

- wychynęła HAKATA , lobbująca na rzecz pangermanizmu , wobec wschodu Rzeszy ?

Współczesny wydawca reprintu - firma De Agostini Polska SpzOO, którą trudno posądzać       o propolski patriotyzm , zapisała w stopce : " Kolekcja PERŁY BIBLIOTEKI NARODOWEJ ma na celu przybliżenie współczesnemu czytelnikowi mało znanych zabytków piśmiennictwa narodowego z archiwów Biblioteki Narodowej."  A we wstępie dodaje : "  Perły BN to kolekcja białych kruków poświęconych dawnym  polskim tradycjom , obyczajowości , życiu codziennemu , wydarzeniom oraz postaciom historycznym. " 

W omawianym przypadku widzimy dar niemieckiego radykalnego altruizmu dla ducha polskości w ziemi śląskiej.

Niech więc entuzjaści autonomizmu śląskiego , zwłaszcza ci skorzy do dwujęzyczności na śląskich produktach , ci niewidzący niczego zdrożnego w braniu niemieckich pieniędzy na rzecz rzekomo górnośląskiej  emancypacji wiedzą , że pewnych prawd i faktów zakrzyczeć się nie da.

Poniżej poprę to stosownymi cytatami. Bom skromny bibliofil , którego zapiekło serdecznie -  wstrzymanie  pięknej , wartościowej serii przez Wydawnictwo. Bez wiarygodnego podania powodu - nam ,  subskrybentom ...

 

                                           Z  oryginalnego wstępu  :

                                       _________________________

" Gospodarstwem choćby najmniejszem zawiadować dobrze , szczególnie przy małym zarobku męża - to zadanie wielkie ; trzeba tam wiele umieć ,  wiele pracować , o wiele się starać, słowem potrzeba tam wiele biegłości i zręczności. Wszelako - nie lękaj się miła gospodyni , bo za pomocą i szczerą radą dobrego przewodnika wszystkie trudności łatwo zwyciężysz.

Otóż tak książeczka będzie przewodnikiem twym ; czytaj w niej często i z uwagą , szczególnie to co się twoich stosunków najwięcej dotyczy : skoro zaś kiedyś miała byś nie wiedzieć co warzyć , albo jako , którejby najprzód się chwycić ,  czegoby na targu nakupić - tedy spiesz do tej książki po doradę,  szukaj w rejestrze, wszystko znaleziesz .

 

                                          .  . . . . . . . . 

 

                                 " CZEMŻE   PALIĆ ?

 

Najtańszy opał będzie torf , czego w miejscu albo w sąsiedztwie dostać możesz , czy drzewo,  czy torf , czy węgle. Jeżeli palisz drzewem albo torfem ,  wiele oszczędzisz , jeżeli zakupisz tyle,  ile ci potrzeba, bo będzie mogło dobrze wyschnąć. Ale węgli nie zakupuj wiele , te bowiem gdyby długo leżały na powiętrzu - rozleżą się i nie wydają tyle ciepła , jak węgle nierozleżałe. Dobre węgle łatwo poznasz po tem , że się lśnią i łatwo się łamią  albo łupają , zanim  węgle lichsze twarde jako kamień , ledwo je na kawałki potłuczesz. Węgle miałkie przed wkładaniem w piec polej wodą, aby się wypaliły do szczętu a nie przepadły przez ruszta. "

 

                                                  "  NAUKA GOTOWANIA

                                  __________________________________

 

Wszystkiego trzeba się uczyć , a gotowanie jest sztuką . Nie tylko jest sztuką gotować dla książąt i wielkich panów , lecz jest sztuką gotować tanio , dobrze , smaczno i pożywnie jeżeli się ma mało dochodu , pojedyńcze tylko a zwyczajne rzeczy do gotowania.

                                           .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

 Pierwszą regułą jest czystość . Ziemniaki , zieleniznę trzeba wypłukać, czasem kilka razy , dobrze oskrobać , miejsca nagnite lub chore powykrawać . Ziemniaki przy struganiu zaraz do wody puszczać , aby nie czarniały i nie więdły."

 

                                        " OBIAD NA CZERY DOROSŁE OSOBY W  BARDZO BIEDNYCH                                                         STOSUNKACH NA LATO I JESIEŃ. *

 

                                         ______________________________________________________

 

NIEDZIELA 

Mendel brukwi             15 fen.

2 litry kartofli                13 fen.

Nogi wieprzowe           20 fen.

___________________________

razem                           48 fen.

 

                                                    NA ZIMĘ I WIOSNĘ - DLA BIEDNYCH - 4 OSOBY

                                                 ___________________________________________

 

NIEDZIELA  - OBIAD

1/2  funta piecz. wieprzowej                  9 fen.

Kapusta                                                10 fen.

1 liter kartofli                                          5 fen.

1/2 funta mąki na kluski                         10 fen.

________________________________________

razem                                                   34 fen.  "

 

Jakże  odnieść się do powyższej treści ?  Może sentencją przypisywaną Arystotelowi :

" Amicus  Plato sed magna amica VERITAS " .  I może tego trzeba i należy trzymać się , albowiem duże sprawy  składają się z drobnych , acz istotnych elementów. Przecież rzecz dotyczy kultury codziennej na dawniejszym Górnym Śląsku.  Polskim  z ducha i materii.  

 

* w obu przykładach nie ujęto kosztów przypraw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adam kadmon
O mnie adam kadmon

Jestem istotą czującą , która swoje przeżyła.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura